Hayata İzler - Söyleşiler
Yazar: Nezire Gürkan
Yayınevi: Işık Kitabevi Yayınları
Tür: Genel Konular / Söyleşi-Röportaj
Sayfa sayısı: 325
Kapak türü: Karton
Kağıt türü: 2. Hamur
Dil: Türkçe
Baskı: 2010 / 1. baskı
Kıbrıs kitabı
Barkod: 9789963980314
Gazeteci Nezire Gürkan, farklı isimlerle yaptığı röportajların bir kısmını “Hayata İzler” adıyla kitaplaştırdı. Siyasetten kültür-sanat dünyasına, aktivistten iş kadınlarına, hukukçulardan lider ve lider eşlerine kadar çok farklı kulvarda 34 röportajdan oluşan kitap, sunuştaki ifadeyle “tarihe not” niteliğinde.
Nezire Gürkan’ın 1997 ile 2008 arasında yaptığı, çoğunluğu Türk Ajansı-Kıbrıs’ta (TAK) olmak üzere yayınlanmış röportajlarından oluşan kitap, toplam 326 sayfa. Gazeteci-Yazar Erten Kasımoğlu’nun arka kapaktaki ifadesiyle, “siyasal ve sosyo-kültürel yaşamdan tarihsel kesitler yansıtan, gelecek kuşaklara geçmiş ve bugün adına belgesel nitelik taşıyan” kitapta çok farklı kulvarlardan isimler var…
Yeni Kıbrıs Partisi’nin 1998’de Yurtsever Birlik Hareketi’ne dönüşmesi dolayısıyla Alpay Durduran, KKTC’deki görev sürelerini tamamlamaları nedeniyle Türkiye’nin Lefkoşa büyükelçileri Hayati Güven, Aydan Karahan ve Türkekul Kurttekin; UBP genel başkanlığına seçilmeleri dolayısıyla Tahsin Ertuğruloğlu ve Hüseyin Özgürgün ile yapılan röportajlar kitapta yer alanlardan bazıları…
Nail Atalay, Salih Dayıoğlu, Ergün Olgun, Akın Sait, Oktay Feridun, Rüstem Tatar, İsmail Bozkurt ile farklı dönemlerde kendi alanlarıyla ilgili yapılan röportajlar da var.
Dönemin Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, Dr. Ayten Berkalp, Yazar-Şair-Gazeteci Neriman Cahit, İş Kadını Işın Ramadan Cemil, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, Polis Müdürü Pervin Gürler ve lider eşleri Süheyla Küçük, Oya Talat ile Dudu Soyer kitapta yer alan kadınlar.
Türkiye’nin tanınmış edebiyatçılarından Metin Turan, Erenköy gazilerinden Celal Değgin, Eğitimci Kemal Yücel, Rumca mütercim Kemal Akıncı, eski gazetecilerden Salih Çelebioğlu, yılların sunucusu Hüseyin Kanatlı, Müzisyen Arman Ratip, Modacı Abdullah Öztoprak da farklı kulvarlardan farklı isimler olarak okurla buluştu.
Röportajlardan bir süre sonra hayatını kaybeden Vedia Barut, İsmet Vehit Güney ve Feyziye Hulusi yanında, cinsiyet değiştirerek iki isim kullanan Ali/Aliye ile 1997 yılında yapılan kendi alanında farklı söyleşi ise kitabın dikkat çeken isimleri.