Neden Federal Devlet
Yazar: Niyazi Kızılyürek
Yayınevi: Heterotopia Yayınları
Tür: Siyaset
Sayfa sayısı: 178
Kapak türü: Karton
Kağıt türü: 2. Hamur
Dil: Türkçe
Baskı: 2018 / 1. baskı
Kıbrıs kitabı
Barkod: 9789925735921
Niyazi Kızılyürek, Heterotopia Yayınları’ndan çıkan “Neden Federal Devlet?.. Kıbrıs’ta Kalıcı Barış ve Birlikte Yaşam Üzerine” adlı 190 sayfalık kitabında ise federasyonu irdeledi.
Kitabının önsözünde, federalizmin sadece Kıbrıs için değil, bütün toplumların geleceği açısından yaşamsal öneme sahip olduğunu belirten Kızılyürek, “Farklı dile, dine ve kültüre sahip olan binlerce etnik grubun var olduğu, ulus-devletlerin giderek daha büyük ölçüde çok-kültürlü demokrasi ve tanınma talepleri ve ayrılıkçı akımlarla karşı karşıya kaldığı günümüz dünyasında federalizm ve federal devlet her zamankinden daha anlamlı ve kullanışlı kavramlar haline gelmiştir” dedi.
Kıbrıs’ta içinden geçilen koşullarda iki toplumun da federal devlet fikrinden uzaklaşmakta olduğunun görüldüğünü kaydeden Kızılyürek, defalarca yaşanan hayal kırıklığı ve sonu gelmeyen kısır müzakerelerin taraflarda bezginlik yarattığını, ayrıca çözüm karşıtlarının federal devlet fikrine karşı yürüttüğü sistematik kampanyaların da toplumları olumsuz etkilediğini belirtti.
Kitabının, “yılgınlık ve bezginliğin yaygınlaştığı, ‘federal devletin artık imkansız olduğu’ yönündeki görüşlerin daha sık ve giderek daha gür sesle dile getirildiği bir dönemde hazırlandığını” kaydeden Niyazi Kızılyürek, amacının boğucu momentuma rağmen federal perspektife uzun erimli bir tarih okuması, federalizm kuramları ve gelecek açısından yaklaşmak olduğunu vurguladı.
Kızılyürek, “Neden Federal Devlet?” kitabının önsözünde şu ifadelere de yer verdi:
“Statüko Kıbrıs Türk toplumunun görünürlüğünü silikleştiriyor, kuvvetten düşürüyor ve Kıbrıslı Türkleri özne olarak giderek daha büyük oranda kaybolmaya sürüklüyor. Mevcut durum Kıbrıslı Türklerin özne olarak potansiyelini besleyip kuvvetlendirecek imkanları yaratmaktan uzaktır. Bu yüzden, adada kurulacak Federal Kıbrıs Devleti Kıbrıslı Türklerin varlığı açısından apayrı bir öneme sahiptir.”