Dil ve Zihin İncelemelerinde Yeni Ufuklar
Yazar: Noam Chomsky
Yayınevi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Sayfa sayısı: 328
Kapak türü: Karton
Kağıt türü: 2. Hamur
Dil: Türkçe
Baskı: 2019
Barkod: 9786056842580
Noam Chomsky 1950'ler ve 1960'ların bilişsel devriminin başını çekmiş ve o günden beri dilbilim alanına damgasını vurmuş bir bilim insanıdır. Chomsky'nin Üretici Dilbilgisi kuramı, farklı biçimleriyle, dünya üzerinde birçok dilbilimciye rehber ve esin kaynağı olmuştur. Chomsky, yazdıklarına katılmasanız da görmezden gelemeyeceğiniz bir kuramcıdır.
Dil konusundaki temel eserleri yalnızca dilbilim için değil, felsefe ve psikoloji başta olmak üzere diğer disiplinler için de büyük değer taşımaktadır. Bu kitapta bir araya getirilen makaleler, Chomsky'nin insanın dil yetisine getirdiği içselci yorumu içermektedir. Chomsky, dili toplumsal bir kurgu olarak gören gelenekten koparak onun bireysel olduğunu, insan zihnine/beynine içsel olduğunu bir dizi yaratıcı dilbilimsel analiz yoluyla savunmaktadır. Ona göre dil, doğa bilimlerinin yöntemleriyle analiz edilmelidir.
Noam Chomsky 1949'da Pennsylvania Üniversitesi'nden mezun oldu. Modern İbranice üzerine olan lisans tezini sonradan geliştirip genişleterek yüksek lisans tezi haline getirdi. Bu eser modern Üretici Dilbilgisinin başlangıcıydı. O dönemde ele aldığı meseleler sonradan filizlenerek bugün, üzerinden elli yıl geçtikten sonra Chomsky'nin hâlâ katkı sunduğu ve büyük oranda onun dehasının ürünü olan bir araştırma alanını tanımlamayı sürdürüyor.