ÖRNEK ETKİNLİKLERLE EĞİTİMDE KODLAMA
Yazar: Gülşah ULUAY
Yayınevi: Eğiten Kitap
Tür: Akademik / Eğitim
Sayfa sayısı: 119
Kapak türü: Karton
Kağıt türü: 2. Hamur
Dil: Türkçe
Baskı: 2021
Barkod: 9786257527125
ÖRNEK ETKİNLİKLERLE EĞİTİMDE KODLAMA
Dr. Öğr. Üyesi Gülşah ULUAY
ÖNSÖZ
Bilim ve teknolojideki gelişmelerin oldukça hızlı bir şekilde artması ve bu gelişmeler sonucu ortaya çıkan ürünlerin hızla yaygınlaşması, 21. yüzyılda yaşamın neredeyse her alanını etkileyerek değiştirmektedir. Bu değişimler eğitsel süreçlere de yansımaktadır. Hızla değişen ve gelişen çağa uyum sağlayan ve 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetiştirilmesi için Dünya genelinde öğretim programları revize edilmektedir. Söz konusu programlar kapsamında kodlama eğitimine yönelik derslerin de yerini almaya başladığı görülmektedir. Algoritmik düşünme becerilerine sahip üretken bireyleri barındıran toplumların oluşumu noktasında kodlama uygulamaları etkili bir faktör olarak rol aldığı için bu alana verilen önem her geçen gün artmaktadır. Kodlamanın STEM alanları üzerindeki etkisi de dikkate alındığında sürekli olarak artan bir ilgiye maruz kalması kaçınılmaz olmaktadır.
Bu eser, kodlama alanında almış olduğum eğitimler, yürüttüğüm bilimsel araştırmalar ve dersler sonucu edindiğim deneyimlerin bir ürünüdür. Uzmanlık alanım olan fen eğitiminde laboratuvar ve uygulamalar sürecin vazgeçilmez bileşenleridir. Nitekim Arduino uygulamalarının temelinde elektrik devreleri yer almaktadır. Fen bilimleri öğretim programı incelendiğinde, 3. sınıf kazanımları kapsamında "Elektrikli Araçlar" ünitesiyle elektrik konularına giriş yapıldığı ve 4. sınıf düzeyinden itibaren ise "Basit Elektrik Devreleri" adlı ünite ile devre elemanları ve basit elektrik devresi kurulumuna yönelik kazanımların öğretim programında yerini aldığı görülmektedir. Bu bağlamda, eser içerisinde yer alan örneklerde sanal laboratuvar ortamı sağlayan programlama dili aracılığıyla elektrik konuları ile ilgili örnekler sunulmaktadır. Bu örnekler hem kodlama eğitimi hem de fen eğitimine yönelik öğrenme süreçlerini desteklemek amacıyla kullanılabilir.
Bu eser, kodlama alanında araştırma yapmak isteyen akademisyenlere, öğretmenlere, öğretmen adaylarına ve kodlama uygulamalarına yeni başlayacak olan tüm kademelerdeki öğrencilere hitap etmektedir. Uygulama örnekleri ile açıklamaların sunulduğu bu eser, algoritma ve kodlama uygulamalarına giriş yapmak ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen okurlar için kılavuz niteliği taşıyan bilimsel bir kitaptır.
Bu eserin oluşum sürecinde manevi destekleri ve değerli görüşleri ile yanımda olan çok kıymetli arkadaşlarım Doç. Dr. Seher ÇETİNKAYA ve Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ÇETİNKAYA'ya, her zaman yanımda olan anneme ve babama, son olarak eserin tasarım ve basım süreçlerinde emek harcayan başta Özgür DOĞAN olmak üzere tüm EĞİTEN KİTAP Yayıncılık çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunarım.